• Emisiuni
  • PROFU’
  • Un semnal de alarmă: dietele drastice sunt la modă, dar anorexia e tulburarea psihică ce are cel mai ridicat grad de deces

Un semnal de alarmă: dietele drastice sunt la modă, dar anorexia e tulburarea psihică ce are cel mai ridicat grad de deces

Un semnal de alarmă: dietele drastice sunt la modă, dar anorexia e tulburarea psihică ce are cel mai ridicat grad de deces

Potrivit Asociației pentru Tratarea și Prevenirea Tulburărilor de alimentație, se estimează că unul din doi oameni cunoaște, poate fără să știe, o persoană care suferă în secret din cauza unei turburări de alimentație.

Principalele astfel de tulburări sunt:

-anorexia;

-bulimia;

-EDNOS – tulburare de alimentație de tip nespecificat, care are caracteristici atât din sfera bulimei, cât și a anorexiei
 
În condițiile în care în România încă se documentează subiectul, APTTA a realizat o extrapolare pe baza unor statistici concludente din alte țări și a ajuns la concluzia că peste 400 000 de persoane din România suferă de o tulburare vizibilă de alimentație (anorexie, bulimie sau EDNOS).
 
Mai mult, aceasta atacă persoane de toate vârstele – de la copii de 7 ani până la bătrâni de 70 de ani.

Potrivit biolclinica.ro, tulburările alimentare sunt afecțiuni psihice serioase ce pot cauza moartea. Anorexia nervoasă, cunoscută sub denumirea de anorexie, este o tulburare caracterizată de o frică intensă de îngrășare și o imagine deformată asupra propriului corp. Una din cinci persoane cu anorexie cronică moare, fie din cauza efectelor înfometării asupra organismului, fie din cauza suicidului. 
 
Din păcate, multe mesaje din social media pot conduce adolescentele și femeile de toate vârstele la o imagine greșită asupra propriului corp, la neacceptare de sine și chiar la o tulburare alimentară de tipul anorexiei, bulimiei sau diagnosticului de tip EDNOS.
 
Anorexia cauzează comportamente de tipul înfometării sau exercițiului fizic intens pentru a restricționa greutatea corporală. Indicele de masă corporală scăzut este trăsătura centrală a afecțiunii. Până să ajungă acolo însă, se trece prin înfometare sau exercițiu fizic ce depășește posibilitățile fizice reale. Cei afectați de anorexie apelează adeseori la medicamente pentru slăbit, diuretice, laxative sau își provoacă o stare de vomă după ce mănâncă.

 
Anorexia nu este însă atât de mult despre mâncare, cât despre probleme emoționale. Persoana afectată identifică greutatea scăzută ca pe un indicator al succesului, fericirii și valorii sale și încearcă să-și controleze dieta ca pe o alternativă la controlul emoțiilor sau al altor factori din viața sa.
 
Bolnavii de anorexie au o percepţie eronată asupra propriului corp, și au impresia că au mai multă grăsime decât ȋn realitate.


 
Cum se ajunge acolo

Anorexia începe de obicei ca un comportament de dietă înițial nedăunător, dar treptat progresează la pierderi în greutate extreme și nesănătoase, la o imagine de sine eronată și la obsesie în legătură cu aspectul fizic.
 
Potrivit bioclinica.ro, persoanele cu tulburări provin deseori din familii care se confruntă cu rezolvarea problemelor cotidiene într-un mod strict, rigid, cu o atitudine prea critică, intruzivă și prea protectoare.
 
Persoanele cu anorexie pot fi, de asemenea, dependente, imature în dezvoltarea lor emoțională și este posibil să se izoleze de ceilalți. De aceea, anorexia e deseori asociată cu tulburări afective sau cu anxietate.
 
Alte probleme de sănătate mintală, cum ar fi tulburări de anxietate sau tulburări afective sunt frecvent întâlnite la persoanele cu anorexie.
 
Un studiu al Național Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders raportează că 5 – 10% dintre anorexici mor în zece ani de la contractarea bolii; 18-20% dintre anorexici vor fi decedați după 20 de ani și numai 30 – 40% se vor însănătoși definitiv. Rata de mortalitate asociată cu anorexia nervoasă este de 12 ori mai mare decât ratele de mortalitate ale tuturor cauzelor de moarte pentru femeile cu vârste între 15 – 24 ani.  20% dintre oamenii care suferă de anorexie nervoasă vor muri prematur din cauza complicațiilor cauzate de boală de alimentație, incluzând suicidul și probleme cardiace.
 
Anorexia este a 3-a cea mai comuna boala cronica printre adolescenți, de aceea serialul Profu’dedică un întreg episod acestei probleme. În condițiile în care, potrivit unor studii citate de APTTA, jumătate din tinerele cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani ar prefera mai degrabă să fie călcate de un camion decât să fie grase, iar două treimi  ar prefera să fie proaste sau rele decât să fie grase, povestea spusă de Carmen în următorul episod Profu’ e mai mult decât relevantă. Carmen e o adolescentă care suferă de anorexie și care, ca în multe cazuri reale, nu își dă seama de la început la ce pericole se supune. 



Episodul 4 din sezonul 2 Profu’ se difuzează joi, pe 4 martie, la ora 21:30. Îl puteți urmări în direct pe PRO TV , LIVE pe PRO TV PLUS AICI sau puteți vedea episodul în avans pe voyo.ro 

Pe VOYO.RO poți urmări emisiunile preferate, cu 24 de ore în avans. Vezi și noua ofertă de filme și seriale doar pe voyo.ro

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA ȘI UN INTERVIU SPECIAL CU AIDA ECONOMU:


FOTO: SHUTTERSTOCK/PROFU

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune PROFU’

Articole pentru emisiune PROFU’

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni