• Emisiuni
  • PROFU’
  • Potrivit sondajelor, 7 din 10 români nu au încredere în romi! Profu’ ia atitudine

Potrivit sondajelor, 7 din 10 români nu au încredere în romi! Profu’ ia atitudine

Potrivit sondajelor, 7 din 10 români nu au încredere în romi! Profu’ ia atitudine

Potrivit unui sondaj IRES, 7 din 10 români nu au încredere în romi. Sondajul arată că nivelul ridicat de neîncredere rezultă din percepția asupra persoanelor discriminate și din prejudecăți.

Această neîncredere este un inhibitor social major în stimularea interacțiunii majoritate – minoritate, iar în lipsa unei interacțiuni reale, percepțiile și convingerile se schimbă foate greu. 
 
Același sondaj arată însă că cei care au interacționat cu romii au o încredere de trei ori mai mare (32%) decât cei care nu au interacționat (10%).


 
Sondajul IRES pentru CNCD (2018) indica o neîncredere de 72% față de romi, ceea ce sugerează o constanță a acestui indicator pe durata pandemiei. Mai pe scurt, neîncrederea în romi nu este contextuală și nu ține de o situație punctuală a societății. 
 
Deși neîncrederea în romi este de peste 70%, numai 40% dintre români își asumă explicit o percepție negativă asupra romilor. Specialiștii asociază însă o percepție negativă cu un nivel ridicat de neîncredere.
 
Imaginea romilor este în general una negativă. Din primele 10 trăsături, 7 sunt negative, una neutră și două pozitive. Nucleul percepției este definit de o trăsătură neutră-similaritatea și una negativă – hoția.

Mai mult, în perioada pandemiei, 1 din 10 români crede în ipoteza în care comuntățile de romi sunt responsabile pentru răspândirea mai rapidă a noului coronavirus.

 
Joi, de la 21:30, ne vom întâlni cu o astfel de situație de discriminare și neîncredere în noul episod din Profu'. Nuni, personajul interpretat de Juno, se va confrunta cu discriminare rasială venită chiar din partea unor adulți – părinții colegilor săi. Elevul se va simți marginalizat, acuzat pe nedrept și va avea o criză nervoasă, fără să știe cum altfel să se apare de acuzațiile nefondate. Situația dramatică va fi amplificată și de situația de acasă a lui Nuni: mama lui este bolnavă de cancer.

Episodul 5 din sezonul 2 Profu’ se difuzează joi, pe 11 martie, la ora 21:30. Îl puteți urmări în direct pe PRO TV , LIVE pe PRO TV PLUS AICI sau puteți vedea episodul în avans pe voyo.ro 

Pe VOYO.RO poți urmări emisiunile preferate, cu 24 de ore în avans. Vezi și noua ofertă de filme și seriale doar pe voyo.ro




FOTO: SHUTTERSTOCK/PROFU

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune PROFU’

Articole pentru emisiune PROFU’

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni